Oke dus nadat je het leuk hebt gehad met jouw toys, komt vaak een iets minder sexy gedeelte: hoe maak je jouw seksspeeltjes schoon? We kunnen alleen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je dit goed doet. Je toys, zoals vibo’s en anale speeltjes komen in contact met lichaamsvloeistoffen (we know, dit klinkt allesbehalve sexy 🥴). Maar als dit nog op jouw toys blijft zitten terwijl je ze nog een keer gebruikt, kun je daar allerlei narigheid van krijgen, zoals infecties. Dit moet je natuurlijk niet hebben, dus het is wel belangrijk dat je weet hoe je ze schoonmaakt en -houdt. Wij zijn er om je een guide te geven!

Bijna elk speeltje is prima “oppervlakkig” schoon te maken met water en zeep. Deze kan je dan ook gewoon aan de lucht laten drogen. Er zijn echter ook gevallen waar het handig is als je de boel wat grondiger schoonmaakt, we zullen die scenario’s ook even met je delen.

Hoe weet je welke methode je moet kiezen? 🤔

Ondanks dat wij hier natuurlijk een geweldige guide voor jou hebben samengesteld, is het altijd handig om de handleiding van jouw toy te bestuderen (mocht je die nog hebben). Daar staat namelijk vaak in wat de beste manier is om jouw specifieke toy schoon te maken. Bij onze toys kan je dit ook vinden in de omschrijving op onze website!

Er zijn eigenlijk 3 “lagen” als het aankomt op het schoonmaken van je toys:

1. Schoonmaken: haalt vuil weg van het oppervlak van je toys

2. Desinfecteren of ontsmetten: vernietigt de bacteriën en pathogenen waardoor je toys hygiënisch worden

3. Steriliseren: killt echt alle bacteriën, virussen en schimmels

Je vibo’s, ball gags of anale toys moeten minimaal schoon zijn. Er mogen geen lichaamsvloeistoffen of glijmiddelen op blijven zitten. Als jij de enige bent die deze gebruikt, dan voldoet de “oppervlakkige schoonmaak” vaak wel. Je zou ook nog kunnen desinfecteren of ontsmetten, maar steriliseren is hierbij een beetje overbodig.

Sommige toys zijn poreus, wat inhoudt dat ze een wat zachter laagje over zich heen hebben waardoor ze meer skin-like aanvoelen. Dat zijn meestal toys die worden gebruikt op de genitale plekken. Het materiaal dat vaak gebruikt wordt hiervoor is siliconen. Deze toys hebben een wat diepere reiniging nodig zoals desinfecteren, ontsmetten of steriliseren. Let erop dat je toy 100% siliconen is want dit wil nog wel eens verkeerd vermeld worden.

Mochten de toys gebruikt worden door meerdere mensen of gebruikt zijn wanneer de gebruiker een infectie of SOA had, dan is gronderige reiniging nodig. Dit is ook aan te raden wanneer je geurtjes wil elimineren van bijvoorbeeld anale toys.

Check eerst even of je een elektrische/gemechaniseerde toy in handen hebt en zo ja, hoe goed deze bestand is tegen water. Mocht er staan dat die spatwater dicht is, dan kan je de toy prima even spoelen onder de kraan. Staat er dat die waterbestendig is, dan kan je de toy zelfs onderdompelen of laten weken (tot op een bepaalde diepte). Mocht je elektrische toy niet water-safe zijn, gebruik dan gewoon een vochtig washandje en veeg het daarmee schoon. De niet-elektrische speeltjes kan je uiteraard zonder zorgen goed schrobben.

🔋 Vergeet niet de batterijen eruit te halen, als die erin zitten, voordat je aan de slag gaat met water!

De oppervlakkige schoonmaak 🧼

De benodigdheden hiervoor zijn:

  • Water
  • Zeep – handzeep of blokzeep zijn het beste om te gebruiken. Je kan ook gaan voor een antibacteriële zeep, maar dat is niet per se nodig. Blijf vooral weg van de bijtende zepen, zoals afwasmiddel.
  • Keukenrol of schone washandjes – hiermee zal je de speeltjes naderhand afdrogen

Duur:

± 1 tot 3 minuten per speeltje (zonder drogen)

Spoel de toy onder de kraan of maak het nat met een vochtig washandje. Doe er wat zeep op en starten met boenen maar! Mochten er gleufjes of dergelijke op jouw toy zitten, gebruik dan een zachte (tanden)borstel om hier ook goed bij te komen. Spoel of neem de toy af tot er geen zeeprestjes op zitten en klaar is kees.

Om ervoor te zorgen dat er geen stofdeeltjes van een handdoek vast komen te zitten tussen stukjes van jouw toy, laat je de toy aan de lucht drogen. Leg je toy op een schone handdoek en mochten er batterijen in kunnen laat het dekseltje er dan af, zo kan alles goed opdrogen 🙂

Desinfecteren of ontsmetten 🦠

Duur:

± 6 min voor koken

± 10 min voor desinfecteren

Koken:

De toys die je kan koken in een zijn, 100% siliconen, roestvrijstaal of borosilicaatglas. Het beste is om deze toys eerst even door de oppervlakkige schoonmaak te gooien en daarna te koken in een pan met kokend water voor ongeveer 3 minuutjes. Een kleine tip mocht je je glazen toys koken; stop een washandje in de pan om de toys te beschermen. Ze kunnen door het koken wat bewegen en dus beschadigen of zelfs kapot gaan en dat moet je niet hebben.

Haal jouw toys uit het kokende water met een tang en leg ze op een handdoek om aan de lucht te drogen. Spoel ze zeker niet meteen af met koud water, aangezien de snelle verandering van de temperatuur slecht kan zijn voor de materialen van de speeltjes.

Vaatwasser:

Yes, je leest het goed. Je kan sommige van jouw toys ook gewoon in de vaatwasser stoppen. Echter is het wel belangrijk dat ze dan niet elektrisch zijn, for obvious reasons. En het is niet zo effectief als het koken van je toys, maar wel minder moeite 😉

Plaats je toys in het bovenste rek van de vaatwasser en zet het aan op de ontsmettingscyclus zonder zeep (dit is te agressief voor je toys). Uiteraard is deze manier niet geheel aan te raden wanneer jij je vaatwasser deelt met mensen waar je geen seksuele relatie mee hebt. Mijn moeder zou er in ieder geval niet zo blij mee zijn 😅

Bleken:

Na het oppervlakkige schoonmaken, zou je je toys ook nog even door een bleekoplossing kunnen halen. De ideale ratio hiervoor (zodat het niet te bijtend is voor je toys) is 5 eetlepels bleek per 4 liter water. Je kan de toys insprayen met de oplossing en dan laten rusten voor 10 minuten of je kan ze voor 10 minuten in de bleekoplossing laten weken. Let er wel op dat je dat laatste alleen doet met toys die waterdicht zijn!

Hierna is het belangrijk dat je alle bleekresten er goed afspoelt onder de kraan en je toys zijn weer helemaal good to go!

Nu je toys weer helemaal clean zijn wensen we je veel plezier, enjoy!